Napkollektorok alaptípusai: sík és vákuumcsöves

 

Különbségek a két napkollektor alaptípus között

Síkkollektor:

Európában a legelterjedteb típus, a mediterrán vidékeken több évtizede működnek. Pl. Törökországban működik a világon negyedik legnagyobb mennyiségű napkollektor.

Így néz ki egy tipikus síkkollektor:Falke-napkollektor-Advanced-XL

A kékes-lilás színt az ún. szelektív réteg adja. Ez rendkívül fontos része minden napkollektornak. A táblát egy speciális üveg fedi, ami jellemzően 3.2 -4 mm vastag.

Egyszerű kialakítás, hosszú élettartam jellemzi. Az év nagy részében kiválóan alkalmas napenergia hasznosításra, de alacsony külső hőmérséklet esetén (télen) hatásfoka nagyon leromlik.


Vákuuumcsöves kollektor:

Ennél a típusnál kívülről üvegcsövek látszanak. Az üvegcső valójában dupla üvegcső, és a két üvegcső között vákuum található. Mivel a vákuum hőszigetel, ez megakadályozza a napkollektor hőveszteségét ha a külső hőmérséklet alacsony (azaz télen).

Így néz ki egy tipikus vákuumcsöves kollektor:vákuumcsöves-kollektor-15

A síkkollektor és a vákuumcsöves napkollektor között az alábbiak a különbségek:

  1.  A vákuumcsöves napkollektor alacsony környezeti hőmérséklet esetén jobb hatásfokú (ez a vákuum igen hatásos szigetelő hatásának köszönhető)
  2. A síkkollektor kissé magasabb hatásfokú akkor, amikor a környezeti hőmérséklet és a napkollektor hőmérséklete között kicsi a különbség (ez a jobb optikai hatásfokának köszönhető).
  3. A síkkollektor élettartama magasabb mint a vákuumcsöves napkollektor élettartama.
  4. A síkkollektor egységnyi teljesítmény leadásához kisebb helyet igényelnek, mint a CPC tükör nélküli vákuumcsöves napkollektor (ez igen fontos akkor, ha nagy energiaigény, de kicsi a rendelkezésre álló felület, pl. egy panelház tetején), de fontos egy családi háznál is, ha a déli tetőfelületen éppen egy tetőablak, vagy kémény van, és ez zavarja az elhelyezést.
  5. A jégesőt mindkét típus elviseli (ez hasonlóság, de mivel a laikusok rendszeresen rákérdeznek a vákuumcsöves napkollektor állítólagos törékenységére, ezért lényeges megjegyezni, hogy e tekintetben nincs különbség).
  6. A vákuumcsöves napkollektor kevésbé érzékeny a napsugárzás beesési szögére (azaz a déli irányba állított vákuumcsöves a reggeli és a késő délutáni  napsugárzást jobban "befogja" mint a síkkollektor).
  7. Jellemzően a síkkollektoroknak kedvezőbb az egységára (azaz az 1 Ft-ért elérhető éves hozama).
  8. A több forgalmazó által emlegetett "szórt fény" jobb hasznosításáról én még nem láttam szakirodalmat , ez inkább következmény, azaz ha a felhők eltakarják a Napot, akkor a  is esik, a vákuumcsöves napkollektor nem veszít energiát, ezért az első pontban leírtak érvényesülnek, nem a szórt-direkt napsugárzás változása.

Ne elégedjen meg tehát azzal a leegyszerűsítő magyarázattal, hogy a "vákuumcsöves napkollektor hatásfoka magasabb". Egyrészről milyen vákuumcsöves kollektorról beszélünk? Heatpipe rendszerűről vagy az U-csöves rendszerűről? Mi a helyzet az élettartammal? Mi a helyzet a bekerülési ár és a teljesítmény viszonyáról? Mi a helyzet a helyigénnyel? 

Vákuumcsöves napkollektorok típusai

A vákuumcsöves napkollektor további típusokra osztható, a két leginkább elterjedt:

  1. HEATPIPE rendszer (magyarul hőcsöves)
  2. U-CSÖVES rendszer, általában CPC-tükörrel kiegészítve

A két napkollektor közti különbségről itt olvashat: vákuumcsöves napkollektorok összehasonlítása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A napkollektor-info.hu oldal teljes terjedelmében a Zöldparázs Kft munkatársainak szellemi terméke, szerzői jogvédelem alatt áll, az oldalon megtalálható információk, adatok kizárólag saját felhasználás céljából menthetők el és nyomtathatóak ki. Az oldal, vagy egy részének másolása, sokszorosítása, bármilyen célú fel – és átdolgozása, kereskedelmi forgalomba hozatala tilos. A jogosulatlan felhasználás büntető – és polgári jogi következményeket von maga után. MINDEN EGY HELYEN A NAPKOLLEKTOROKRÓL: napkollektor árlista, napkollektor pályázat, vákuumcsöves
Minden jog fenntartva © 2017 napkollektor-info.hu |